Časy kedy je NOČNÝ PRÚD, kedy je DENNÝ PRÚD


Iba distribútor elektriny (nie dodávateľ!!!) rozhoduje o tom, kedy presne zapne (zapojenie) a vypne nízky tarif. Každý distribútor má nastavený iný čas zapínania a vypínania Vysokého tarifu a Nízkeho tarifu (VT a NT; alebo aj denného prúdu a nočného prúdu) - je to systém Hromadného Diaľkového Ovládania (HDO). Ak je prenos realizovaný rádiom, tak sa jedná o RHDO (rádiové hromadné diaľkové ovládanie). Systém HDO s technológiou obojsmernej komunikácie sa označuje ako PLC.

[mobile-buttons]

Odberné miesto distribučnej sústavy s tepelnými spotrebičmi s akumulačným vykurovaním (AKU), s tepelnými spotrebičmi s priamovýhrevným vykurovaním (PVV) alebo so zariadeniami na úpravu teplej úžitkovej vody (TÚV) je štandardne vybavené dvojtarifným elektromerom, prijímačom HDO alebo prepínacími hodinami a obvodmi ovládania pripájaných tepelných spotrebičov. V lokalitách bez signálu HDO sú použité prepínacie hodiny alebo RHDO.

Elektrická zásuvka, vypínač, denný a nočný prúd


S príchodom smart meradiel (Inteligentný Merací Systém - IMS) prichádza doba, kedy môže dodávateľ dodávať elektrinu do odberného miesta (na základe dohody so zákazníkom) vo viacerých tarifikačných pásmach nezávisle od distribútora.
 

Cena elektriny za nočný prúd

Ak chcete zistiť, ktorý dodávateľ elektrickej energie Vám poskytne najlacnejšiu cenu (v €/kWh) za nočný prúd / za denný prúd, porovnajte si ceny elektriny na našom porovnaní cien, alebo si preštudujte archív cenníkov, kde sú ceny od všetkých dodávateľov.
Zmenou dodávateľa sa Vám nezmení čas zapínania a vypínania nočného a denného prúdu (aj v byte, aj v dome), pretože distribútora budete mať aj naďalej toho istého - aj po zmene dodávateľa.
 

Časy zapnutia nočného prúdu

Na Slovensku sú tri tradičné distribučné oblasti pre dodávku elektriny. Ak sa zaujímate o presný čas, o ktorej hodine je zapnutý/vypnutý nočný prúd a denný prúd, kliknite na niektorý z týchto odkazov podľa distribútora, kde nájdete podrobné schematické informácie:




Možno Vás bude zaujímať
Fotovoltaika - oplatí sa domácnosti?
Priemerná spotreba elektriny
Ako zrušiť zmluvu, ako odstúpiť od zmluvy, ako vypovedať zmluvu
Cena elektriny
Tarify elektriny pre domácnosti
Tarify elektriny pre firmy
Meranie spotreby elektrickej energie