Ako ušetriť na elektrine


Náklady za dodávku elektrinu pre domácnosť, alebo firmu sú značnou položkou rozpočtu. Je správne venovať im pozornosť a snažiť sa nájsť efektívne riešenie, ktoré by viedlo k zníženiu nákladov na dodávku elektrickej energie.




  1. Vyberte si dodávateľa elektriny, ktorý Vám ponúkne najvýhodnejšiu cenu za dodávku elektrickej energie. Pripojte sa do komunitného (spoločného) výberu dodávateľa v Spoločnom výbere, alebo si dodávateľa vyberte sami.

  2. Spoločný výber - odberatelia sa spoja do veľkej skupiny a spoločne si vyberajú dodávateľa. Viac informácií na stránke Spoločný výber

  3. Ak si chcete vybrať dodávateľa elektriny sami, porovnajte si ceny elektrickej energie na stránke VyhodnaEnergia.SK (tlačidlo sa nachádza vedľa tohto článku vpravo; ak ste na mobile, tak tlačidlo sa nachádza pod týmto článkom)

  4. Zmluvná viazanosť s dodávateľom maximálne 12 až 18 mesiacov.

  5. Používajte bezpečné elektrické spotrebiče, aby sa Vám  nestalo, že budete používať síce lacný spotrebič, ktorý však z dôvodu nekvality bude mať skrat a spôsobí tak požiar. Napríklad elektrické žiarovky na vianočný stromček,... Používajte iba kvalitné elektrické spotrebiče s certifikátom od slovenskej, alebo nemeckej skúšobne.

  6. Pri nákupe elektrických spotrebičov a pri používaní elektrických spotrebičov používajte zásadu zdravého rozumu. Ak niekto varí iba raz do týždňa, tak je zbytočne drahé kúpiť si najmodernejšiu elektrickú varnú dosku energetickej triedy A+++++, stačí obyčajný elektrický sporák. Ak chodíte na povalu, do pivnice, do garáže, do komory a do podobných miestností iba sporadicky a na krátku chvíľu, tak tam nedávajte najmodernejšie LED svietidlá, sú to vyhodené peniaze a úplne tam stačí používať klasickú žiarovku. Naopak, ak takéto miestnosti navštevujete pravidelne a trávite v nich dlhšiu dobu (dielňa a podobne) oplatí sa tam nainštalovať LED svietidlá. Vždy treba používať zdravý rozum.

  7. Motivujte členov domácnosti (zamestnancov) k šetreniu. Vysvetľujte im dôvody a význam šetrenia s elektrinou.









Možno Vás bude zaujímať

Porucha - elektrina/plyn - komu volať

Vysvetlenie faktúry za elektrinu

Vysvetlenie faktúry za plyn